Historie Molen de Roos

20 mei 2010

Molen de Roos is de laatst overgebleven molen van de vele die op de stadswallen van Delft hebben gestaan. Wegens de werkzaamheden aan de spoortunnel zijn de wieken en een gedeelte van de omloop van deze korenmolen tijdelijk verwijderd. Als de werkzaamheden zijn afgerond wordt de molen in zijn oude glorie hersteld.

Al in de middeleeuwen staat op de locatie van Molen de Roos een houten molen, een zogenaamde standerdmolen. Later wordt die vervangen door een houten molen op een zeszijdig stenen onderbouw. Het molenaarshuis tegen deze onderbouw wordt gebouwd in 1728. De ronde stenen bovenbouw dateert van ongeveer 40 jaar later. Met zijn zeszijdig onderbouw is Molen de Roos uniek in ons land.

In 1926 wordt de molen aangekocht door de Vereniging De Hollandsche Molen, waarmee de molen voor een dreigende ondergang wordt behoed. In 1929, 1942 en 1964-1965 worden restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Door een samenspel van oorzaken gaat de molen steeds schever staan. Die verzakking komt tot stilstand, maar het betekent wel dat de kap niet meer goed gedraaid kan worden om de wieken in de wind te krijgen.

Er is een ingrijpende restauratie nodig, die plaatsvindt in de periode 1989-1990. Daarbij wordt het bovenstuk recht gevijzeld en de daardoor ontstane kier met metselwerk opgevuld. Na de restauratiewerkzaamheden wordt op 28 september 1990 de molen feestelijk geopend door Prins Claus.

Overdracht ProRail
In december 2009 is de molen overgedragen aan ProRail, in verband met de aanleg van de spoortunnel. Door de overdracht valt de molen onder de collectieve verzekering van ProRail voor het geval er iets misgaat tijdens de bouw. Als de werkzaamheden bij De Roos gereed zijn, komt de molen weer terug in eigendom van Vereniging De Hollandsche Molen.

Historische afbeeldingen
Hieronder vindt u een overzicht van historische foto’s van de molen.


ca. 1920


ca. 1940


ca. 1960

Reacties (2)

VanderKramer

14.07.2019 om 00:27

Op de foto met daaronder ca 1920 is een uitlaatdemper van een dieselmotor zichtbaar. Ik herinner me het ding wel eens te hebben horen puffen, ergens jaren '50. Toen zat die demper nog aan de muur. Is er iets bekend over die diesel? Waar is dat ding gebleven? Was waarschijnlijk een Crossley.

Vandenbussche

06.03.2016 om 13:23

Prachtig die goede oude tijd !!!


Uw e-mailadres wordt niet getoond op de website