Monument en icoon Bagijnetoren vandaag succesvol verplaatst

09 februari 2011

Onder toeziend oog van ongeveer 500 geïnteresseerde en betrokken Delftenaren hebben wethouder Milène Junius en projectdirecteuren Peter Gossink en Remco Hoeboer vanochtend om 10.00 uur het officiële startsein gegeven voor het verplaatsen van de Bagijnetoren.


Foto: Ronald Tilleman

Vanaf 14.00 uur staat de Bagijnetoren op zijn tijdelijke stek; 15 meter noordelijker dan enkele uren daarvoor. Dat was een klein applaus waard. De Bagijnetoren blijft tot de zomer op deze locatie staan. 


Foto: Ronald Tilleman

Voorbereidingen
Om het verschuiven van de Bagijnetoren mogelijk te maken zijn veel voorbereidingen getroffen. In januari is de toren voorzien van een nieuwe betonnen plaat, die fungeert als tijdelijke fundering. Vervolgens is een tijdelijke bouwkuip gegraven, waarin aan weerszijden van de Bagijnetoren twee schuifbanen zijn geplaatst. Over de betonnen funderingsplaat zijn twee stalen balken geplaatst, haaks op de schuifbanen. Tussen de stalen balken zijn vijzels aangebracht, waarmee de Bagijnetoren eerst 5 cm is opgelicht. Hierdoor kwam de toren los van de eigen fundering. Eenmaal los van de oude fundering zijn aan de achterzijde van de stalen balken zogenaamde duwvijzels geplaatst.

Verschoven
Vandaag is met behulp van de duwvijzels de toren verschoven. Deze hydraulisch gestuurde duwvijzels zijn bestuurd door een gespecialiseerd medewerker. Een heel nauwkeurig werk.


Foto: Ronald Tilleman

De Bagijnetoren is eerst 7 meter verschoven en toen 30 cm opgevijzeld. Tijdens het vijzelen wordt de toren voortdurend gemonitord en bijgesteld.


Foto: Jopie van der Stap

Vervolgens is de toren nog 8 meter verplaatst. Een zandplaat is de basis voor de tijdelijke locatie van de toren. Eenmaal boven de zandplaat heeft men de Bagijnetoren weer 5 cm laten zakken. De Bagijnetoren staat nu dus 30 cm hoger, dan op de plaats waar de Bagijnetoren vanochtend nog stond. Dit is omdat dat de Bagijnetoren in de uiteindelijke situatie op het tunneldak ook iets hoger komt te staan dan nu het geval is. Rond de zomer wordt de Bagijnetoren weer teruggezet op zijn oorspronkelijke locatie als het tunneldak op dit gedeelte van de Phoenixstraat gereed is.

Locatie Bagijnetoren om 10.00 uur:

Foto: Spoorzone Delft

Locatie Bagijnetoren om 13.30 uur:

Foto: S. van der Reijken
 

Reacties (0)

Uw e-mailadres wordt niet getoond op de website