Visie Joan Busquets op Spoorzone Delft in 2017

24 mei 2013

Hoe ziet het er straks uit bovenop de tunnel? Op donderdag 23 mei 2013 gaf stedenbouwkundige Joan Busquets zijn visie op het ontwerp voor de nieuwe openbare inrichting van het spoorzonegebied.

Hij ondersteunde zijn verhaal met enkele nieuwe artist impressions van de toekomstige ruimte boven de spoortunnel. Busquets: ‘De werkelijkheid wordt nog mooier dan de plaatjes.’ De nieuwe beelden zijn concreter dan de eerder gepubliceerde schetsen en laten goed zien hoe de Spoorzone eruit gaat zien. Het wordt groen, waterrijk en levendig. De gebieden zijn fietsers- en voetgangersvriendelijk en de stadshelften worden beter met elkaar verbonden. Het Bolwerk wordt in ere hersteld, aangepast aan de moderne tijd en een plek om te relaxen.

Het publiek reageerde met applaus op de presentatie van Busquets. Een bewoner was nieuwsgierig of  rekening is gehouden met activiteiten op het plein. Dit is niet in detail uitgewerkt, maar het nieuwe plein nodigt juist uit om hier te verblijven en het op allerlei manieren te gaan gebruiken. Een ander vroeg of  ook iets gedaan wordt met zonne-energie in de nieuwe plannen. Wethouder Junius vertelde dat de gemeente 1 miljoen euro heeft gereserveerd voor zonnepanelen op het nieuwe stadskantoor. Een andere bezoeker vroeg zich af of de crisis nog invloed heeft op de uitvoering van het plan. Busquets zegt dat het Masterplan iets moet versoberen, maar dat de gemeente trouw blijft aan de grote lijnen en niet op kwaliteit wil inleveren. Je hoeft niet alles meteen in de inrichting mee te nemen, was zijn advies. Sommige uitgaven, bijvoorbeeld voor straatmeubilair, kun je ook uitstellen.

Wethouder Junius gaf op Twitter aan dat de gerenommeerde professor een inspirerende visie op de inrichting openbare ruimte in 2017 gaf. Raadslid Laura Wytema van D66 was erg blij met de 1200 bomen die in ingetekend staan en is opnieuw verliefd geworden op haar stad. Dit beaamde CDA-raadslid David van Dis, CDA-raadslid, op Twitter.

Wijkbijeenkomsten
Op 29 mei, 11 juni en 26 juni vinden er 3 informatiebijeenkomsten plaats waar detailinformatie wordt gegeven over hoe de openbare ruimte er in 2017 uit komt te zien. Deze bijeenkomsten worden per wijk ingedeeld: op 29 mei Spoorsingel/Coenderstraat, op 11 juni Engelsestraat en op 26 juni Phoenixstraat/Westvest. Direct omwonenden en ondernemers hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen. Bent u ook geinteresseerd maar heeft u geen uitnodiging ontvangen, dan bent u ook van harte welkom. De inloop is vanaf 19.15 uur en het programma start om 19.30 uur. De informatiemarkt duurt tot 21.30 uur.

Panoramabeelden
Bekijk de beelden in panoramaview:

Reacties (2)

Bas Vos

24.05.2013 om 16:08

The train station building hosts not only the new train station, it will also be the new city hall. So my guess: no.

S Drogt

24.05.2013 om 15:25

It looks amazing! Very spacious and a great addition to the city. The only negative thing is the train station building. Could this not have been more underground? The building looks so big and ugly :( It spoils the look of the surrounding buildings, especially the beautiful old station building. Other than the big, ugly station building I think this is going to look amazing and will really enhance the city.


Uw e-mailadres wordt niet getoond op de website