Souvenir uit Aken

Dit 14e-eeuws pelgrimsinsigne lag in een mestkuil. Pelgrims kochten zo’n insigne in plaatsen waar men heiligen vereerde of waar relieken werden bewaard. Het had een religieuze waarde voor de bezitter en werd bij voorkeur zichtbaar gedragen.

Dit exemplaar komt uit Aken. Afgebeeld is het tonen van de Tunica van Maria. De Tunica is één van de belangrijkste onderdelen van de omvangrijke Akense reliekschat. Het gewaad is van een kostbare geelwitte Oosterse stof en zou gedragen zijn door Maria toen ze Christus baarde.

Ave Maria
Al vanaf 1238 worden de relieken in Aken jaarlijks getoond aan de toegestroomde bedevaarders. Sinds 1349 vindt het tonen van de Tunica om de zeven jaar plaats. Eerst nog in de Domkerk zelf, maar de groeiende stroom pelgrims maakte het noodzakelijk om het evenement in de buitenlucht te houden. Het gewaad van Maria wordt door twee bisschoppen aan een stok omhoog gehouden. De twee figuren op het insigne zijn mogelijk die bisschoppen, maar het kunnen ook andere heiligen zijn. De tekst AVE MARIA GRACI(I)A PLENA DO(MI) verwijst naar het ‘Wees gegroet’-gebed.