De Gist: nieuwkomer in de spoorzone

12 september 2018
Borrelcafé De Gist aan de Phoenixstraat ging open in december 2017. Tom Muns, mede-eigenaar van De Beierd aan de Burgwal, kocht met twee compagnons twee krakkemikkige panden en renoveerde ze van top tot teen. ‘De naam verwijst naar Van Markens Gistfabriek, nu DSM. “De Gist” is een begrip in Delft.’

Aan Phoenixstraat 4 bevond zich enige tijd een Koreaans restaurant, maar de meeste Delftenaren kennen het hoekpand als bistro The Dirty Nelly. ‘Ik vond het in eerste instantie te klein, onoverzichtelijk’, vertelt Tom, ‘maar toen bleek dat we het pand ernaast, waar Domino’s Pizza zat, erbij konden trekken, zijn we plannen gaan maken. De locatie is natuurlijk ideaal, zo op de grens van station en binnenstad.’ Bij De Beierd kreeg hij steeds meer aanvragen voor feestjes en activiteiten voor grote groepen. ‘In De Gist hebben we het statische van een restaurant verruild voor een meer flexibele ambiance. Ik wil ook graag de flexwerkers uit de regio een plek geven. Je kunt hier rustig achter je laptop zitten of overleg voeren. We hebben ook alle ruimte om groepen te ontvangen.’
 
Zonnig
Tom is altijd jaloers geweest op gelegen heden met veel zon op de gevel. Aanvankelijk was het idee om bovenin een terras te maken, maar dat bleek onmogelijk vanwege de monumentale status. ‘Ik heb buiten nu een randje aan de voorkant.’ Dat wordt meer, denkt Tom. ‘In het plan voor de openbare ruimte van Joan Busquets is sprake van een boulevard met ruimte voor fraaie terrassen. Het is de bedoeling dat de Phoenixstraat smoel krijgt.’ Het pand renoveren terwijl buiten de openbare ruimte werd ingericht, ging niet van een leien dakje. ‘Het staal voor de nieuwe staalconstructie, bijvoorbeeld, kon een tijdje niet naar binnen.’ Hij grijnst. ‘Maar het is 
allemaal goed gekomen.’ 

Tekst: Eric Burgers
Foto: Vincent Basler

 

Reacties (0)

Uw e-mailadres wordt niet getoond op de website