Bouw-update september 2016

20 september 2016

Benieuwd hoe het er onder de grond voor staat? Bekijk hier de laatste foto's van de bouw.

 

Betonvlechters aan het werk in de tweede tunnelbuis. Links, achter de zogeheten barettenwand (gemaakt van diepwanden) is de parkeergarage Spoorsingel te zien.
 
Lassen van het wapeningsstaal in de tweede tunnelbuis. De tweede tunnelbuis wordt casco opgeleverd. Pas wanneer de minister besluit dat over de viersporigheid, wordt de tunnelbuis ingericht met rails, bovenleiding en technische installaties.
 
Zicht vanuit de tweede tunnelbuis op de parkeergarage Spoorsingel. Aan de groeven op de diepwand waar je tegenaan kijkt is mooi te zien hoe deze is gemaakt: grote stalen grijpers graven een sleuf in de grond. De afgegraven grond wordt in een verzamelbak geloost en om de gegraven sleuf stabiel te houden, wordt steunvloeistof in de sleuf aangebracht. Wanneer de sleuf op diepte is (zo'n 25 meter) dan wordt de sleuf helemaal voorzien van nieuwe steunvloeistof zodat er zo schoon mogelijk kan worden gewerkt. Vervolgens wordt van onderaf beton gestort en wordt de steunvloeistof van bovenaf weggezogen. De beton hardt uit in de grond en wanneer je de grond eromheen afgraaft, zie je mooi de contouren van de in de grond gevormde wand.
 
Onder het wapeningsstaal is de werkvloer te zien, dat is een ongewapende betonvloer zodat netjes kan worden gewerkt. Hierbovenop wordt de constructieve vloer aangebracht die voorzien is van wapeningsstaal.
 
Zicht op het wapeningsstaal, parkeergarage. Hieronder lopen ook de waterafvoeren van de garage en het vloerkoelsysteem voor tijdens het betonstorten. Nadat de wapening is aangebracht, kan het beton voor de vloer worden gestort.
 

 
Hier zit de verdiepingsvloer van de parkeergarage er al in. Er komen twee lagen met in totaal zo'n 650 parkeerplaatsen.
 
Inrit van de parkeergarage.
 

 
Hier staan we op de onderste vloer van de parkeergarage, de verdiepingsvloer is voor een deel al gebouwd.
 
Hijswerkzaamheden voor de tweede tunnelbuis.
 
De vorm van het nieuwe Bolwerkeiland is al goed te zien. Aan de linkerkant komt straks ook water. Het eiland is via 3 bruggen bereikbaar voor fietsers en voetgangers. Zie je de 2 omtimmerde kasten staan? Hieronder zitten 2 pijlers van het viaduct. Deze blijven staan ter herrinnering. Het lijkt nu hoog, maar er komt nog grond op het eiland waardoor de pijlers uiteindelijk op ca. 1 meter hoogte komen.
 
Metselaars aan het werk voor de kademuur van het Bolwerkeiland.
 

 
De tweede fietsenstalling krijgt een capaciteit van zo'n 2700 plaatsen en wordt verbonden met de huidige ondergrondse fietsenstalling. We staan op de plek waar ook het fietspad komt dat leidt naar de huidige ondergrondse stalling en zorgt voor een oost-westverbinding. Bovenop de tweede fietsenstalling komt Park Spoorloos, tegen het oude stationsgebouw aan.
 
De tweede fietsenstalling in aan bouw, hier vanaf de binnenzijde.
 
We staan hier tussen de tweede fietsenstalling/Park Spoorloos en de toekomstige doorgaande noord-zuidverbinding.
 
De toekomstige doorgaande noord-zuidverbinding, die loopt van de Phoenixstraat via de Coenderstraat en de Nieuwe Gracht naar de Ireneboulevard.
 
De Coendersbuurt in aanbouw met voorop de Nieuwe Gracht.
 
De nieuwe Coendersbuurt met op de voorgrond de appartementen van Bouwgroep Grachtenhuis. Het worden vijf levensloopbestendige appartementen.
 
De zelfbouwkavels in de Coendersbuurt worden al druk bebouwd. Vanaf begin volgend jaar zouden de eerste bewoners al kunnen intrekken.

 

Reacties (5)

De Vries

01.10.2016 om 00:24

@Martijn: op http://www.platformparticipatie.nl/projecten/alle-projecten/projectenlijst/spooruitbreiding-rijswijk-delft-zuid/ staat meer info over de besluitvorming rondom de viersporigheid.

Martijn

21.09.2016 om 16:14

En wanneer komt nu eens het besluit over de viersporigheid? Op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/spoor/inhoud/maatregelen-overlast-omwonenden-spoor/spoortunnel-delft staat o.a. dat in juni 2016 naar verwachting het Trac├ębesluit, de aanvulling op het MER en de Nota van Antwoorden (op de verkregen zienswijzen op het OTB en MER) verschijnen. Het is intussen alweer september.

Mart

20.09.2016 om 16:29

Henk, Check https://www.spoorzonedelft.nl/webplayer/tour.html (helicopter Kampveld geeft een aardige indruk) of https://www.spoorzonedelft.nl/toekomst/inrichting_openbare_ruimte/wat_komt_waar_/

Henk

20.09.2016 om 15:46

Bedankt voor de foto's Leuk om de bouw ook eens vanuit een ander gezichtsveld te zien Wat ik nog nergens heb kunnen vinden is een situatie schets van de waterloop vanuit het bolwerk richting molen de Roos misschien een idee voor de volgende publicatie.

c zegwaard

20.09.2016 om 12:54

wat een stuk werk .als het klaar is heeft delf een pronk stuk heel mooi .


Uw e-mailadres wordt niet getoond op de website